Baangebruik

Actueel baangebruik op de Luchthaven Brussel-Nationaal

Het banenstelsel van Brussel-Nationaal

Baan 25 R - Rechts (georiënteerd naar 244° in de richting van Brussel ) of in de tegenoverstelde richting 07 L – Links (georiënteerd naar 064° richting Leuven) ; 3.638 meter lang, het is de baan die parallel loopt met de Haachtse Steenweg die gebruikt wordt in de richting Oost naar West (25 R) voor de opstijgingen en de landingen, en in de richting Oost naar West (07 L) enkel voor bepaalde opstijgingen van zwaardere vliegtuigen of richting baken. Ze vormt de bovenste staaf van de « Z ».

Baan 25 L – Links (georiënteerd naar 249° in de richting van Brussel) of in tegenovergestelde richting 07 R - Rechts, (georiënteerd naar 069° richting Leuven) die parallel loopt met de eerste baan ; maar is er +/- 2 kilometer van verwijderd, 3.211 meter, ze loopt van Kortenberg naar Zaventem-Centrum en loopt over de Waterloze steenweg. Ze wordt gebruikt voor de landingen van het Oosten naar het Westen (25 L) voor de vliegtuigen komende van Leuven en Erps-Kwerps of soms voor de opstijgingen richting Zaventem ; maar voor al d opstijgingen van West naar Oost (07 R). Ze vormt het onderste staafje van de « Z ».

Baan 01 ( georiënteerd naar 013° van het Zuiden naar het Noorden ) of in omgekeerde richting baan 19 ( georiënteerd naar 193° richting Noord-Zuid), 2.984 kort en hellend, het is de diagonale staaf van de « Z », die vertrekt van Melsbroek richting Sterrebeek. Ze wordt gebruikt voor al de landingen en opstijgingen richting Zuid-Noord (01), vaak bij een sterke wind uit richting Noord of Noordoost ; ze wordt gebruikt voor de opstijgingen in de richting Noord-Zuid (19) richting Sterrebeek en Wezembeek-Oppem.

-

PRS (Preferential Runway System)

Om het beste operationele vermogen te garanderen van de Luchthaven Brussel-Nationaal, maken wij gebruik van banen 25R/L tijdens de week (PRS), 19-25R/L tijdens sommige nachten en deels het weekend. Het P.R.S. is dus de regel, het enig of gedeeltelijk gebruik van banen 01-07R-07L of 19 is een uitzondering.